Kritisk Revy

Endnu en WordPress-blog

Kritisk Revy

Seneste nummer: Kritisk Revy nummer 22. Ansvarshavende redaktør : Niels Frølich

 

Udskriv artiklen

Verden i brand

Dolly Partons seneste hit er et opråb om, at kloden er i krise med brug for handling og forandring nu.

Af Peter Raben, medlem af Kritisk Revys redaktion.

Der er noget galt i verden, noget der trænger til at skiftes ud! Det er budskabet i Dolly Partons nye single-hit World On Fire, der er blevet uhyre populært i USA. Det blev udsendt i maj og er fra Dolly Parton´s første rock-album Rockstar, der udkom i november i år. Singleudspillet strøg til tops på hitlisterne i USA, men er ikke slået igennem i Danmark. Det er ellers et nummer med solide rock-rytmer, flot lyd og et slagkraftigt omkvæd.

Dolly Parton lægger i sin tekst ikke skjul på, at verden er af lave. Hun skyder blandt andet på politikerne, der både før og nu er grådige og kun tænker på sig selv. Hun vil dog ikke sætte navn på nogen specielt. Adspurgt af magasinet Billboard ved udgivelsen af singlen svarede hun, at kritikken gik på alle politikere. Mere politisk end normalt er hun dog i sangen, hvis tekst hun selv står for.

Omkvædet med ordene ”Løgner, løgner. Hvad vil du gøre, når det hele brænder ned?” er givetvis møntet på politikerne og andre beslutningstagere. Og næsten profetisk har Dolly Parton været, da hun først på året skrev sangteksten. I 2023 er verden virkelig – menneskeskabt - blevet sat i brand i flere forstand. ​​ 

Klima og krig

Store skovbrande har hærget rundt om i verden som følge af tørke og høje temperaturer. Mennesker og dyr er omkommet ved disse brande, der ikke mindst har ødelagt huse, marker, plantager og andre materielle værdier for milliarder af kroner. Mennesker er blevet hjemløse. Et stort oprydnings- og genopbygningsarbejde forestår for både den enkelte berørte og samfund som helhed – ligesom ved de mange oversvømmelser, der også er en konsekvens af klimaforandringer med varmegrader, der aldrig før er målt så høje.

Ilden brænder hurtigere, lyder det i sangteksten; men der er endnu tid til at rette op, føjes der til som måske en appel til verdens ledere samlet til klimatopmøde COP28 i december med ekkoet af lignende appeller fra klimaforskere og klimaaktivister rungende i ørene. Og bekymrede appeller ved topmødets åbning fra indbudte topnavne lige fra FN´s generalsekretær Guterres til britiske kong Charles, mens unge klimaaktivister har forsøgt at komme i dialog med statschefer og ministre i håbet om at ordstrømmen omsættes til brugbare, forpligtende beslutninger.

2023 har ikke blot været præget af kampen imod klimaforandringerne, men også af krig og ufred mellem mennesker i en række større og mindre væbnede konflikter rundt om i verden. Udover fortsat krig i Ukraine har året også budt på krig i Nagorno Karabak, i Mellemøsten og flere steder i Afrika. Ilden fra kanoner og geværer har dræbt eller lemlæstet mange soldater, men også civile, der har været de store tabere, når bomber og raketter fra luften regnede ned over boliger, skoler, hospitaler og andre civile bygninger med ofte ødelæggende ildebrande til følge. Mennesker er blevet fordrevet eller har selv valgt at forlade deres hjem og skabt flygtningestrømme.

I sangens tekst adresserer Dolly Parton ikke direkte disse krige, hvor USA i flere af dem spiller en rolle som den magt, der med militær og økonomisk støtte kan påvirke udvikling og udfald af krigene. Holdningen til disse krige er stærkt delte og et ømtåleligt emne at tage op. Sporene skræmmer.

Kritik møder kritik

Da Natalie Maines fra countrybandet Dixie Chicks ved en koncert i marts 2003 i London fra scenen kritiserede daværende præsident George W Bush for invasionen af Irak og sagde, at bandet skammede sig over at komme fra Texas ligesom Bush, udløste det en voldsom reaktion. Fra at have været én af de mest populære grupper på country-scenen blev de sortlistet på en række radiostationer, salget af plader og koncertbilletter dalede kraftigt, og gruppens medlemmer modtog dødstrusler. Natalie Maines undskyldte efter nogle dage sin udtalelse, men trak i 2006 i land igen, samtidigt med at gruppen udgav singlen Not Ready to Make Nice, hvori de tog fat om kritikken af deres holdninger.

Ikke blot i USA kan det få følger, når en kendt pop- eller rockkunstner siger eller gør noget, som ikke behager alle. Det har den tidligere forsanger i Pink Floyd, Roger Waters, måtte sande. Det har vakt debat og vrede, at han vedholdende har kritiseret Israel, som han har sammenlignet med Sydafrika under apartheid, og at han har engageret sig i organisationen ”Boycot, Disvestment, Sanctions”, der arbejder for at isolere Israel økonomisk og handelsmæssigt.

Særligt har Waters opIevet forsøg på at lægge hindringer i vejen for en koncertturne i Tyskland i foråret i år, hvor bystyret i Frankfurt og delstatsregeringen i Hessen ikke ville stille koncertsale til rådighed, så en koncert den 28. maj måtte aflyses og en koncert i München var tæt på at blive det. Begrundelsen var, at Rogers fra scenen ville udbrede antisemitisme, da hans sceneshow blandt andet inkluderede en stor griseballon med en davidsstjerne på. En underskriftindsamling til fordel for Waters blev iværksat af kunstnere som blandt andre Eric Clapton, Peter Gabriel, Brian Eno og Susan Sarandon, og Waters afviste beskyldningen om antisemitisme og fastholdt sin støtte til palæstinenserne.

Ikke mindst holdningen til Israel er et delikat og betændt emne og har forstærket af krigen mellem Israel og Hamas især blandt unge ført til både verbale og voldelige konfrontationer på flere universiteter i USA, hvor tillige chikane og trusler florerer i flere byer med store koncentrationer af enten palæstinensere eller jøder. I bydelen med tilnavnet Lille Gaza i Los Angeles er palæstinensiske ejere af butikker og spisesteder på sociale medier blevet hængt ud som Hamas-tilhængere, mens der i Philidelphia opfordres til boykot af jødisk ejede forretninger og restauranter. Hovedparten af de amerikanske politikere er trofaste støtter af Israel, selv om Biden har advaret om de humanitære følger af Israels voldsomme bombardementer af Gaza. I forhold til krigen i Ukraine er positionerne mere forskellige blandt amerikanske politikere, og folkestemningen er ved at vende i spørgsmålet om fortsat omfattende militær og økonomisk støtte til Ukraine.

Blussende had

Had mellem forskellige religiøse og etniske grupper er blusset op det seneste år med overfald på både muslimer og jøder flere steder i såvel Europa som USA, ligesom der er begået hærværk eller sat ild på moskeer og synagoger – og i Pakistan på kristne kirker. Sammenstød mellem demonstranter og politi i franske byer over sociale forringelser og i amerikanske byer over politidrab på farvede har ført til plyndringer og ildspåsættelse. Det er en udvikling, som Dolly Parton ikke bryder sig om. Hun fastslår derfor i sin tekst, at ord også kan brække lemmer, når der marcheres i gaderne – og i bogstavelig forstand bliver til slagord. Hun langer i teksten også ud efter tendensen til at gribe til skydevåben, hvilket må opfattes som en kritik af den meget liberale våbenlovgivning i USA.

Mens Dolly Parton ikke engang med antydningens kunst kommenterer tidens krige, kan titel og tekst i World On Fire opfattes som en støtte til klimaaktivisterne. Selv om den er tilstrækkelig upræcis til at kunne fortolkes på flere måder, hvilket er Dolly Partons foretrukne måde at udtrykke politiske holdninger på. Hendes synspunkter og sympatier skinner nok igennem, men er som oftest pakket ind, så de ikke udtrykkes for skarpt og provokerer for mange. Hun vil ikke skubbe sit store traditionelle, ret konservative country-publikum fra sig. Så hun er ikke en, der taler for meget, som hun selv skriver i én af verselinjerne. Det udelukker dog ikke, at hun også appellerer til et andet og mere liberalt og socialt orienteret publikum og til tider har støttet mærkesager, som ligger denne del af hendes publikum på sinde.

Sammen med flere andre countrysangere har Dolly Parton udtrykt støtte til Black Lives Matter ved at erkende, at countrymusikken har fortiet diskrimineringen af de sorte i USA. Inden da havde hun ændret navnet på sit gennem mange år populære tv-program ved frokosttid fra ”Dixie Stampede” til ”Dolly´s Stampede”, da navnet blev kritiseret for at udtrykke Sydstats-nostalgi og fra hendes side skyldtes ubetænksomhed. Navneændringen medførte dog surhed blandt en del af hendes seere og fans.

Hun har også udtrykt støtte til miljøsagen med udtryk som ”Vi mishandler moder jord”, og ”Det er som at behandle vores mor grimt”, som hun er blevet citeret for i National Geographic sidste år. Nogen aktivist er hun ikke ligefrem, men holder sig til i brede vendinger at kritisere og protestere over tingenes tilstand. Hun kan dog nok med World On Fire tildeles betegnelsen protestsanger, som det blev kaldt i 1960´erne og 70`erne, hvor hun begyndte sin karriere som sanger og sangskriver.

Både plader og film

Dolly Parton blev født i 1946 i Tennesee og voksede op som ét af tolv børn i en fattig familie. Som syvårig fik hun en guitar i hånden og udviste et musikalsk talent, som via optræden i lokal radio og tv førte hende til Nashville, hvor hun i 1960´erne deltog fast i et tv-show og begyndte at indspille plader. Hendes pladegennembrud kom i 1971 med den selvbiografiske sang Coat of Many Coulors, hvorved vejen var banet for en lang række plader inden for pop- og countrygenrerne med 44 top-10 placeringer på den amerikanske hitliste for country-album og 110 singler på singlelisten samt 10 Grammy-priser. Tekst og musik har hun i stor udstrækning selv stået for.

Udover den omfattende pladeproduktion tillige med optræden i tv og ved koncerter har Dolly Parton medvirket som skuespiller i flere film. Blandt filmene er Nine to Five, som hun også har skrevet titelsangen til. Film og sang skildrer det slidsomme arbejdsliv og ofte ringeagtede job som sekretær, hvorom det i sangen lyder, at hun knokler for den rige mand og ”tilbringer dit liv med at fylde penge i hans pung”.

At bruge den skarpe pen i sine sangtekster er derfor ikke noget nyt for Dolly Parton; men World On Fire og albummet Rockstar er nyt i den forstand, at det er første gang, at hun har kastet sig over rockmusikken. Albummet rummer i alt 30 skæringer, hvoraf ni er nyskrevne, mens resten er kopinumre – hendes versioner af sange af blandt andet Paul McCartney, Ringo Star, Elton John, Sting, John Fogerty, Debbie Harry og Peter Frampton, hvoraf mange har medvirket ved indspilningerne af deres egne numre. I en udtalelse i forbindelse med udgivelsen giver hun udtrykt for at føle sig privilegeret og beæret over at kunne indspille dette album i samarbejde med disse rockens ikoner.

Om albummet og ikke mindst World On Fire så kan skabe den handling, som Dolly Parton efterlyser i sangen, kan kun fremtiden vise. Men selv om ilden brænder højere, er der stadig tid til at vende udviklingen, som hun slår fast i sangen.

World On Fire

Liar, liar the world's on fire
Whatcha gonna do when it all burns down?
Fire, fire burning higher
Still got time to turn it all around

Now I ain't one for speaking out much
But that don't mean I don't stay in touch
Everybody's trippin' over this or that
What we gonna do when we all fall flat?

Liar, liar the world's on fire
What we gonna do when it all burns down?

I don't know what to think about us
When did we lose in God we trust
God Almighty, what we gonna do
If God ain't listenin' and we're deaf too

Liar, liar the world's on fire
Whatcha gonna do when it all burns down?
Fire, fire burning higher
Still got time to turn it all around

Don't get me started on politics
Now how are we to live in a world like this
Greedy politicians, present and past
They wouldn't know the truth if it bit 'em in the ass

Now tell me what is truth?
(Whatcha gonna do?)
Have we all lost sight
(Whatcha gonna do?)
Of common decency?
(Whatcha gonna do?)
Of the wrong and right?

How do we heal this great divide?
Do we care enough to try?
Liar, liar the world's on fire
What we gonna do when it all burns down?

Billy got a gun, Joey got a knife
Janey got a sign to carry in the fight
Marching in the streets with sticks and stones
Don't you ever believe words don't break bones

Oh, can we rise above?
Can't we show some love?
Do we just give up
Or make a change?
We know all too well
We've all been through hell
Time to break the spell
In Heaven's name

Liar, liar the world's on fire
Whatcha gonna do when it all burns down?
Fire, fire burning higher
Still got time to turn it all around

Liar, liar the world's on fire
Whatcha gonna do when it all burns down?
Fire, fire burning higher
Still got time to turn it all around

Show some love (liar, liar, the world's on fire)
(Still got time to turn it all around)
Let's rise above (liar, liar, the world's on fire)
(Whatcha gonna do when it all burns down?)
Let's make a stand (liar, liar, the world's on fire)
(Whatcha gonna do when it all burns down?)
Let's lend a hand (liar, liar, the world's on fire)
(Still got time to turn it all around)
Let's heal the hurt (liar, Liar, the world's on fire)
(Whatcha gonna do when it all burns down?)
Let kindness work (liar, liar, the world's on fire)
(Whatcha gonna do when it all burns down?)
Let's be a friend (liar, liar, the world's on fire)
(Whatcha gonna do when it all burns down?)
Let hatred end (liar, liar, the world's on fire)
(Whatcha gonna do)

Liar, liar, the world's on fire
Whatcha gonna do when it all burns down?
Liar, liar, the world's on fire
Whatcha gonna do when it all burns down?

 

Læs, hør og se mere:

https://dollyparton.com/tag/world-on-fire

https://www.billboard.com/music/country/dolly-parton-greedy-politicians-world-on-fire-1235330615/

https://grist.org/culture/dolly-partons-new-song-is-a-climate-anthem-if-you-want-it-to-be/