Kritisk Revy

Endnu en WordPress-blog

Kritisk Revy

Seneste nummer: Kritisk Revy nummer 21. Ansvarshavende redaktør : Peter Raben

 

Udskriv artiklen

 

Om solidaritet, strejkestøtte og fredspligt på Femern Tunnel projektet.

Tale holdt af Jakob Mathiesen, faglig aktivist., 23 okt. 2022 i Rødbyhavn.

For baggrund, se tidligere artikel om de polske arbejderes aktion mod (Femern Link Contractors), som bygger den nye tunnelforbindelse mellem Danmark og Tyskland.

Vild strejke på Femern tunnelen - Solidaritet

De danske fagforeninger har underskrevet en fredspligt, til gengæld for de rettigheder I har i overenskomsten med FLC. Derfor må fagforeningerne ikke give jer strejkestøtte.

Men det må vi godt, for vi er bare helt almindelige arbejdere. Vi er alle medlemmer af en fagforening, men ingen af os er ansat af 3 F eller nogen anden fagforening. Ingen af os får løn for at være her i dag. I er de eneste der bliver betalt i dag.

Hvorfor har vi brugt vores sparsomme fritid på at støtte jer? For det første fordi vi ved at almindelige arbejdere som jer og os, kun bliver hørt af dem der har magten. Hvis vi står sammen, støtter hinanden og kæmper sammen. For det andet, så var jeres kamp for ligeløn, en fantastisk flot og vigtig kamp. Overalt i Danmark og i hele Norden taler man om jeres fantastiske kamp.

Vi ved godt at I ikke fik alt det ud af kampen, som i vil gerne have. Men krigen er ikke slut endnu. Man kan godt tabe et slag, og stadig vinde krigen. Bare man holder sammen. Derfor lavede vi denne indsamling til jeres kamp på Femern!

Dem der sendte pengene til indsamlingen er også almindelige arbejdere som os og så fagforeninger i Norge og Sverige. De svenske og norske fagforeninger kan støtte jer, fordi de ikke har underskrevet nogen overenskomst med FLC.

Normalt er det sådan i Danmark at denne type indsamling af strejkestøtte kun bliver udbetalt til kolleger der var medlem under strejken. Vi plejer at gøre det på den måde, fordi arbejderne har brug for stærke fagforeninger. Og det får vi kun hvis alle bliver medlem, og stiller krav ti deres fagforening. I dette tilfælde har vi valgt at se bort fra dette princip, fordi mange af de polske og rumænske arbejdere ikke kender de danske fagforeninger endnu.

I stedet udbetaler vi til alle som loyalt har deltaget i strejken.

Note om organisering af migrantarbejdere:

https://solidaritet.dk/hvordan-faar-vi-migranterne-med-i-fagbevaegelsen/