Kritisk Revy

Endnu en WordPress-blog

Kritisk Revy

Seneste nummer: Kritisk Revy nummer 22. Ansvarshavende redaktør : Niels Frølich

 

Udskriv artiklen

 

Blackrock – verdens største kapitalforvalter og førende boligspekulant

 

af John Graversgaard, medlem af Kritisk Revys redaktion.

 

Blackrock er en af verdens største kapitalgrupper og bestyrer enorme formuer. Virksomheden er i sin essens et af de klareste udtryk for den nutidige epoke af imperialismen, hvor det er den transnationale monopolfinanskapitalisme, som er dominerende. Blackrock driver monopoliseringen frem og er blevet de riges ”forretningsfører”. Denne artikel er også en opfordring til at deltage i en kritisk Blackrock weekend-konference 16.-18. september 2022 i Potsdam, Berlin. Læs mere på www.blackrocktribunal.de og muligheden for at give økonomisk støtte.

 

Blackrock er en noget upåagtet verdensmagt, en finansgigant. Men ikke den eneste – andre, som kan nævnes, er f.eks. Vanguard og State Street. I Tyskland blev der i september 2020 afholdt et Blackrock-tribunal om denne gigant. ​​ Desuden blev der arbejdet på et oprette et internationalt netværk med lignende initiativer i f.eks. USA. ​​ I Tyskland er der vokset en stærk bevægelse op imod Blackrocks opkøb af lejeboliger i de store byer.

​​ 

Medejer af 18.000 virksomheder

Blackrock er siden finanskrisen vokset til at være en af de største ejere af banker og andre virksomheder. Blackrock er ifølge den tyske forfatter Werner Rügemer (2021) storaktionær i Goldman Sachs, ING, Société Générale, Deutsche Bank og Commerzbank, samt medejer af 18.000 virksomheder i de vestlige lande,

 

Selv om Blackrock måske har en mindre aktieandel i en virksomhed, så kan firmaet alligevel være den største aktionær og dermed have en afgørende indflydelse. Før var det typisk storbanker som f.eks. Deutsche Bank, der sad på aktiemajoriteten i store virksomheder som Siemens og Mannesmann. De store finanskoncerner er sammenfiltret i hinanden, har aktier i hinanden og er samtidig storaktionærer i banker og koncerner. Blackrock er således storaktionær i de store techkoncerner Google, Apple, Microsoft, Facebook, Amazon (GAMFA), de førende rating-bureauer Moody og Standard & Poors og ikke mindst storaktionær i New York Times.

 

Men hvor kommer pengene fra? ​​ 

Milliarderne kommer fra andre store kapitalgrupper, fra de store koncerner, banker, superrige, forsikringsselskaber og pensionsfonde. Profitgivende virksomheder kan investere store dele af deres overskud i Blackrock og få en gevinst på kort sigt gennem Blackrocks investeringsmodel. Werner Rügemer (2021) kalder Blackrock for en ”skyggebank”, da virksomheden har mange flere friheder end traditionelle banker og formueforvaltere og ikke er underlagt samme grad af finanstilsyn som bankerne. ​​ Og i forbindelse med redning af banker har Blackrock tjent godt som rådgiver for Trojkaen: EU-kommissionen, Den internationale Valutafond (IMF) og den europæiske centralbank, ECB).

 

Blackrock er i høj grad udsprunget af Wall Street og er vokset stærkt under den afregulering af finanssektoren, som skete under præsident Clinton. Chefen for Blackrock, Larry Fink, var på tale som finansminister under Hillary Clintons valgkamp, og Blackrock har plejet et intimt forhold til demokraterne, også under Obama. Og under Trump stod det ikke bedre til, for Blackrocks chef Larry Fink var medlem af Trumps Business Council, og da Trump sænkede selskabsskatten udtalte denne chef, at ”Trump er god for Amerika” (Rügemer, 2021). Blackrock har nydt godt af de særligt gunstige skatteforhold i den amerikanske delstat Delaware, der er et skattely, og hvor Joe Biden fra 1973 - 2009 var senator og bidrog til, at Delaware blev en finansoase med masser af mulighed for at oprette postkassefirmaer.

 

Verdens mest magtfulde selskab

Investoren Isaiah McCall (2021) taler om djævelens bedste trick: At bilde verden ind at han ikke eksisterer. Han mener denne sammenligning passer godt på Blackrock, som er med til at trække i trådene bag kulisserne. ​​ Blackrock omtales som den største aktør på Wall Street med en kapital på 10 billioner $ i december 2021. Et absurd højt beløb som også betyder, at man ser Blackrock som storaktionær i mange af verdens største selskaber. Hvis man tager de 15 billioner $, som de tre største kapitalforvaltere, Blackrock, Vanguard og State Street kontrollerer, så anslås beløbet at være 70 % i forhold til USAs BNP. ​​ 

 

Blackrock skød til vejrs under bolig- og finanskrisen i 2008, hvor USAs regering holdt hånden under en række store banker og finansieringskoncerner. ”Too big to fall”, mente man. ​​ Men Blackrock havde faktisk store andele i de virksomheder, som blev reddet - og udvidede dermed sin magt både økonomisk og politisk gennem gode forbindelser til Washington. I Joe Bidens regeringskabinet er der flere folk fra Blackrock. Vil man studere, hvordan finanskapitalen i dag har fået en bestemmende politisk indflydelse, er Blackrock en god case.

Aladdin

I 1999 startede Blackrock IT-platformen Aladdin, som sælger analyser, følger investorers investeringer i aktier og andre spekulative forretninger og forvalter mindst 21 trillioner $ for pengeindustriens mange aktører (Business Insider, 2022). ​​ Her nævnes også en rapport fra februar 2020, som Financial Times har gennemgået:

 

"Vanguard og State Street Global Advisors, som er de største fondsforvaltere efter Blackrock er brugere [på Aladdin], ligesom halvdelen af de 10 største forsikringsselskaber målt på aktiver, såvel som Japans statslige pensionsfond på 1,5 milliarder dollar, verdens største. Apple, Microsoft og Googles moderselskab, Alphabet – og de tre største amerikanske offentlige virksomheder – er alle afhængige af, at systemet forvalter hundredvis af milliarder af dollars i deres investeringsporteføljer for virksomheder."

 

Den anonyme storkapital

Rügemer (2021) siger, at ”i kapitalismens historie har de førende kapitalister og deres praksis aldrig været så ukendt som i dag”, og han er gået i dybden med at undersøge denne kapitalisme gennem eksemplet Blackrock.

 

Chefen for Blackrock er som sagt Larry Fink, og koncernen opererer for det meste i kulisserne, men i tæt kontakt med ledende ministre i de største økonomier. Det er normalt ikke noget, vi læser om i aviserne, med mindre man læser erhvervssiderne i de store borgerlige medier, hvad de færreste gør. Blackrock stilles heller ikke til regnskab i radioens og fjernsynets bedste sendetid. Mange journalister spiser af hånden og stiller ikke kritiske spørgsmål til denne finanskapitalismens konge. ​​ 

 

Larry Fink optræder som global propagandist for bæredygtige investeringer, er fast inventar i Davos på World Economic Forum, men profiterer også på miljøødelæggelse, hvis man kigger Blackrock nærmere i kortene. Ligesom Blackrocks chefer med deres millionlønninger rådgiver om, hvordan man kan holde pensionerne nede og sikre at lave lønninger er olie på kapitalismens mølle. Den franske præsident Macron er her kommet i skudlinjen med sit pensionsindgreb og tætte kontakt til finansindustrien, herunder også Blackrock. Blackrocks hovedkvarter i Paris blev i 2020 mål for voldsomme protester.

 

Greenwashing er den nye trend indenfor kapitalismen, hvor der investeres i nye grønne teknologier, så man derigennem kan pudse glorien, mens man i virkeligheden fortsætter som sædvanligt. For Blackrock er også storaktionær med de største investeringer i olie, kul, farmaceut, cement, digital og våbenindustrier. USAs krige har skabt enorme profitter for denne kapitalfond, som har aktier i de store spillere i rustningsindustrien som Lockheed, General Dynamics, Northrop og forsyningsvirksomheden Haliburton.

 ​​​​ 

Blackrock er også en effektiv lobbyist i Verdensbanken, USAs og EUs centralbanker og EU- kommissionen, hos regeringer i London, Washington, Paris, Berlin og andre hovedstæder i den globale kapitalisme. Werner Rügemer mener, kapitalismen har udviklet sig langt fra det borgerlige indhold, som engang blev sat fri med den franske revolutions friheder og opgør med det tidligere feudale samfund.

 

De egentlige ejere af kapital og virksomheder, og som bl.a. Blackrock repræsenterer, er blevet anonymiseret, ansigtsløse og ansvarsfri. De skjuler sig bag kapitalfonde, som har en enormt dominerende rolle i økonomien og presser regeringer til at privatisere og forringe lønninger og pensioner, alt sammen for at sikre konkurrencevilkår og investeringsklima i deres jagt på akkumulation af profit.

​​ 

Blackrock m.fl. sikrer sine superrige, anonyme kapitalindehavere en fortsat vækst i deres million- og milliardformuer, medens flertallet af menneskeheden er bekymret for sin dagligdag, og mange kæmper for at overleve. ​​ 

 

Førende boligspekulant

Under regeringen Schröder i nullerne holdt mange amerikanske investorer - også kaldt ”græshopperne” - deres indtog i Tyskland. Det var f.eks. Blackstone, der også er et meget stort investeringsfirma og som Blackrock indtil frasalget i 1988 også var en del af som Blackstone Financial Management, og andre, som opkøbte hundrede tusinder af gode, offentlige lejligheder i tyske storbyer for at høste en gevinst. ​​ De privatiserede boliger kom nu under kontrol af store boligkoncerner som bl.a. Vonovia, Deutsche Wohnen og LEG. ​​ Blackrock er storaktionær i disse koncerner, og Vonovia er med sine 640.000 lejligheder Europas største.

​​ 

En konsekvens af denne udvikling er kraftige huslejestigninger for lejere, som bor i privatiserede lejlighedskoncerner. Hertil kommer spekulation i ejerlejligheder og outsourcing af serviceopgaver til lavtlønsvirksomheder. Der er til gengæld vokset en stærk bevægelse frem i tyske storbyer, ikke mindst i Berlin, som kræver samfundsovertagelse af disse ejendomskoncerner. Det er ikke forbigået de protesterende i Tyskland, at det er de superrige, der gennem Blackrock får forrentet deres investeringer og, at det foregår anonymt gennem postkassefirmaer i skattely som Cayman-øerne, Delaware, Amsterdam og Luxemburg. Den, der lever skjult, lever som bekendt godt, men i Tyskland er man begyndt at trække sløret væk fra den ”kriminelle spekulation i bolignød” (Rügemer, 2021) og sætte fokus på den transnationale kapitalisme, som profiterer på dette. Lejerbevægelsen er gået i retten med deres krav om huslejekontrol og samfundsovertagelse, Man tabte sagen, men det er en kamp som ikke er slut.

 

Anmodning om økonomisk støtte

Arrangørerne af det kommende Tribunal håber på og glæder sig til, at man støtter dem på denne konto:

Universitätsgesellschaft Potsdam:
IBAN: DE15 1207 0024 0327 0170 00 (BIC: DEUTDEDB160)
Stikord, som skal angives og er absolut nødvendigt: ​​ SFN "New Work - Black Rock".

Noter

Werner Rügemer, Die Kapitalisten des 21. Jahrhunderts. Gemeinverständlicher Abriss zum Aufsteig der neuen Finansakteure, Papyrossa, Köln, 2018

 

Werner Rügemer, BlackRock & Co enteignen. Auf den Spuren einer unbekannten Weltmacht, Nomen Verlag, Frankfurt am Main, 2021

 

Wikipedia, BlackRock - Wikipedia

 

Isaiah McCall, BlackRock: The Secret Company that Owns the World, Yardcouch, Medium ​​ 26. oktober 2021

 

Rebecca Ungarino, ​​ Here are 9 fascinating facts to know about BlackRock, the world's largest asset manager, Business Insider, 10. marts 2022.

 

BBC News, Blackrock chief Larry Fink praises Trump tax cuts, 26. januar 2018

Miriam Braun, DW, BlackRock: The secret world power, 17. august 2015

 

Peter Allan, Paris protesters smash their way into HQ of Black Rock - the world's largest fund managers - and vandalise offices in latest act of violence directed at Emmanuel Macron, MailOnline, Daily Mail, 10. februar 2020