Kritisk Revy

Endnu en WordPress-blog

Kritisk Revy

Seneste nummer: Kritisk Revy nummer 22. Ansvarshavende redaktør : Niels Frølich

 

Udskriv artiklen

 

Østrigsk kommunalvalg: Kommunisterne erobrer Graz

 

af Niels Henrik Nielsen, medlem af Kritisk Revys redaktion

 

Mens resultatet af forbundsdagsvalget i Tyskland blev begrædeligt, så fik venstrefløjen i Europa dog lidt at glæde sig over, da det østrigske kommunistparti, KPÖ, samme dag fik hele 29 procent af stemmerne ved det ekstraordinære kommunalvalg i Østrigs næststørste by Graz. Alt peger nu på, at det bliver KPÖs Elke Kahr, som bliver byens næste borgmester.

 

Baggrunden for KPÖs store succes i byen er et langvarigt stærkt socialt og politisk engagement i byen og for byens borgere. Et engagement der startede tilbage i 1988, hvor partiet kørte en kampagne mod stigende lejeudgifter og for første gang fik valgt et medlem af byrådet. Efterfølgende oprettede man en ”lejertelefon”, som borgerne kunne ringe til og få juridisk bistand.

 

Ved valget i 1998 fik KPÖ valgt sit første medlem af byens senat, Ernest Kaltenegger. Efter valget meddelte han, at han kun ville modtage en løn på 2.000 € om måneden, svarende til gennemsnittet af en faglært arbejder i Østrig - med resten af vederlaget på 4.000 € ville han oprette en socialfond, der skulle hjælpe mennesker i økonomiske vanskeligheder. Efterfølgende har alle KPÖ-medlemmer af byens senat og provinsen Steiermarks landdag fulgt hans eksempel og indbetalt til fonden.

 

Siden har fonden uddelt i omegnen af 2,5 mio. € og støttet over 20.000 familier. Flere har kritiseret fonden for i højere grad at være velgørenhed end politik. KPÖ har hele tiden forsvaret sig med, at det var en af de få muligheder, partiet havde for at skabe direkte håndgribelige effekter over for deres vælgere. At det har haft en effekt, viste valget i søndags, hvor KPÖ blev største parti.

 

 

KPÖ : ​​ 28,84 %

Övp : ​​ 25,91 %

Grüne: 17,32 %

FPÖ: ​​ 10,61 %

SPÖ:  ​​ ​​​​ 9,53 %

Kilde: https://www.graz.net/wahlen-in-graz-8391/

 

Vil man læse mere om KPÖ i Graz og dets eget svar på succesen, kan der henvises til

The Communist Party Just Won the Elections in Austria’s Second-Biggest City (jacobinmag.com)

Herfra blot et tillykke med resultatet.